Přihlášení

Přihlašovací údaje


Rozhovor: Jan Zlámal, produktový manažer značky Hikvision

Honzo, popíšeš nám svoji profesní cestu, která tě nakonec zavedla až do společnosti Stasanet, resp. VARNET?

Ano, velmi rád na to zavzpomínám.
Vystudoval jsem Střední školu technickou v Přerově. Téměř ihned po maturitě v roce 1999 jsem měl velké štěstí a nastoupil do společnosti EMOS na absolventskou pozici, na které byla možnost projít hned několik oddělení firmy (například logistikou, technickým oddělením, fakturačním oddělením atd.). Své místo jsem nakonec nalezl v technickém oddělní, kde jsem se postupně vypracoval na pozici hlavního technika a posléze produktového manažera se specializací na CCTV systémy, vstupní videotelefony a olověné akumulátory. Na celé toto období velmi rád vzpomínám. Naučil jsem se spoustu věcí, poznal mnoho skvělých lidí a viděl část světa. V roce 2008 pak přišla vítaná změna v podobě nabídky od společnosti Stasanet s tím, že bych založil její olomouckou pobočku. Záměr se podařil a postupně jsem získal zastoupení značek jako jsou Commax, Farfisa a některé další. V pozici vedoucího pobočky jsem byl do podzimu roku 2018. Následoval přesun do malé kanceláře v Otrokovicích, ve které jsme spolu se Zbyňkem Lukášem (pozn. red.: tehdejší jednatel spol. Stasanet a nynější člen představenstva spol. VARNET) pracovali na provozních procesech ve společnosti, já řešil produktový management a již se aktivně podílel na přípravě fúze se společností Variant plus. Se vznikem společnosti VARNET, tedy od 1.1.2020, jsme se přestěhovali i se zlínskou pobočkou do nových prostor ELKOV elektro ve Zlíně. Od té doby jsem se začal orientovat téměř výhradně na produktový management. Zpočátku nejen na značku Hikvision, jako je tomu nyní, ale také na další výrobce ať už již zmíněný Commax, Farfisa, 2N nebo Tesla Stropkov.


Od tvých začátků v oboru se trh určitě změnil, jaké největší rozdíly vnímáš?

Když aktuální situaci srovnám s léty mého začátku ve Stasanetu, tak od té doby se celý trh v segmentu elektronických zabezpečovacích systémů razantně zvětšil. Dnes je zabezpečovací systém, kamerový systém nebo systém interkomu téměř běžnou součástí nových staveb, jak u rodinných domů, tak zejména u komerčních objektů. Technologicky se tento obor také posunul obrovskými skoky dopředu. Příkladem opět může být obor CCTV, který se z analogových kamer s nízkým rozlišením posunul k dnes již běžně prodávaným kamerám s rozlišením 4K a analytickými funkcemi vyhodnocování obrazu s obrovskými možnostmi na neuvěřitelně přesné úrovni. 


Když už jsme zmínili tvoji „mateřskou“ společnost, od fúze společností Stasanet a Variant plus, která dala vzniknout nové společnosti VARNET, to budou zanedlouho 4 roky. Jak s odstupem času toto spojení vnímáš a vzpomeneš si, co ti blesklo hlavou, když ses o spojení dozvěděl?

Na tuto chvíli si přesně pamatuji. Věděl jsem, že je to jediná cesta, jak se v tomto oboru posunout podstatně rychleji směrem k výraznějšímu tržnímu podílu, o což jsem se od začátku působení v této společnosti snažil. Očekávaný záměr se povedl a dnes jsme druhou největší společností v segmentu velkoobchodního prodeje elektronických bezpečnostních technologií na českém trhu.


Pojďme zpět do přítomnosti. Nyní vedeš jeden z 8 oborových týmů VARNETu, který se zaměřuje na kamerové a vstupní systémy předního světového výrobce Hikvision. Jak velký tvůj tým je a co vše máte na starosti?

Náš produktový tým je relativně malý. Skládá se, kromě mé osoby, ze tří dalších kolegů. Profesně nejstarší je Radomil Grund, který se specializuje především na veškerá technická školení a dále na složitější technickou podporu zejména u větších projektů. Další dva kolegové jsou Lukáš Šarman a Josef Cahel, kteří mají na starosti standardní technickou podporu pro zákazníky a také zajišťují obchodní podporu pro všechny naše pobočky. Já se starám o komunikaci s dodavateli, objednávání zboží a udržování optimálních skladových zásob, výběr produktů do nabídky, obchodní podporu, vytváření marketingových akcí, celkovou provozní koordinaci týmu a vše další co je zrovna potřeba. 


Zkusme nahlédnout také do budoucnosti. Troufneš si odhadovat jakým směrem se bude ubírat vývoj tvého oboru?

Prodej kamerových systémů neustále dynamicky roste, a to také díky spoustě technologických inovací, které jsou jednoznačně nejvýraznější ve srovnání s ostatními segmenty elektronických bezpečnostních systémů. A jak už se nám několikrát potvrdilo, kde jsou neustálé inovace, tam je i růst. Díky této modernizaci dochází i k určité pravidelné obměně většiny instalovaných systémů, z čehož profituje i samotný uživatel, který získá např. kvalitnější obraz s vyšším rozlišením, lepší noční záznam, přesnější analýzu obrazu zaměřenou na zaznamenání relevantních událostí atd. Z mého pohledu tedy vidím další vývoj mého oboru pozitivně.


Bezpochyby je tvá pozice velice náročná a často jsi také pod tlakem. Čím takzvaně upouštíš páru, co ti pomůže vypnout od práce a vyčistit hlavu?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá. Mám tři děti ve věku 8, 4, a 1,5 roku. Ti zaručují velmi rychlé odreagování od pracovních záležitostí během několika vteřin po příchodu domů. 


Děkuji za zajímavé povídání. Chtěl bys něco vzkázat závěrem?

Především bych chtěl poděkovat za dobrou spolupráci svým kolegům ve VARNETu i ELKOVu, protože pokud je tato spolupráce lidsky příjemná a pracovně efektivní, tak nás baví, a i když se občas objeví nějaké pracovní komplikace, tak se v dobrém kolektivu řeší mnohem jednodušeji.