Přihlášení

Přihlašovací údaje


Nově v našem sortimentu – 2N interkomy a příslušenství pro výtahy

2N interkomy a příslušenství pro výtahy
 

Nouzové volání, kamery, čtečky nebo reklamní monitor ve výtazích

Představujeme Vám novinku v našem sortimentu, a to výtahové interkomy a jejich příslušenství od výrobce 2N. Výtahové interkomy obvykle slouží pro nouzovou komunikaci, ale nejen pro ni. Využitím produktů 2N, se ze starého výtahu může stát výtah vysoce moderní, který bude mít kromě nouzového volání možnost připojit například kameru, čtečku nebo reklamní LCD monitor. To vše i po 2 vodičích, včetně napájení koncového zařízení pomocí PoE!

V nabídce máme nově komunikátory všech kategorií:

Zdá se, že nárůst počtu výtahových projektů v Evropě bude pozitivně ovlivňovat i trh v ČR, a to především s ohledem na tři hlavní faktory:

Obnova sektoru stavebnictví podpoří poptávku po nových výtazích.

Předpokládá se, že v důsledku vysokých cen a nedostatku pozemků se bude výstavba orientovat stále více vertikálně. To bude nutně vyžadovat výtahy s nouzovou komunikací, případně přístupovým systémem, CCTV nebo reklamním panelem.

Postupné ukončování provozu 2G/3G sítí bude vyžadovat modernizaci mnoha výtahů.

Již několik let zažíváme postupné ukončování provozu PSTN (veřejné telefonní sítě neboli pevných linek). Síť je náročná na údržbu, nenabízí žádné pokročilé funkce a náklady na ni neustále stoupají. Další významnou změnou, k níž dochází, je postupné ukončení provozu sítí 2G (GSM) a 3G (UMTS) a přechod na mobilní síť 4G (LTE). V naprosté většině zemí k němu dojde do konce roku 2025.

Současně s tím, jak operátoři modernizují své sítě a používají různé propojovací brány, dochází ke zvýšenému rušení signálu DTMF, který je nezbytný pro správné fungování výtahové komunikace (jak pro nastavení, tak pro identifikaci během běžných hovorů). DTMF tak přestává být garantovanou službou. Ze všech těchto důvodů je nutné přejít na nové technologie. Pokud totiž nebude přechod proveden včas, nouzová komunikace ve výtazích jednoduše přestane fungovat. Ze všech faktorů, které jsou hnací silou projektů modernizace výtahů, považujeme tento za nejzásadnější.

Změny norem přístupnosti budou vyžadovat zavádění nových technologií – zejména pro nouzovou komunikaci.

Evropský výbor pro normalizaci v oblasti výtahů, jezdících schodů a pohyblivých chodníků (CEN TC10) letos změní své normy, aby zlepšil přístupnost výtahů osobám se zdravotním postižením. Záměrem je zajistit odpovídající provádění Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Změna se bude týkat nejen norem EN 81-70 (o přístupnosti výtahů pro osoby se zdravotním postižením) a EN 81-76 (o evakuaci osob se zdravotním postižením za pomoci výtahů), ale i dalších norem, které s výtahy souvisí.
Nové normy by měly být platné od poloviny roku 2024. Uplatněn bude nový přístup „Design-for-All“ („Design pro všechny“), který má brát ohled na rozmanitost smyslových schopností uživatelů, včetně osob se zdravotním postižením, a na způsob, jakým mohou osoby s různými typy postižení ve výtazích komunikovat. Nová ustanovení se dotknou normy EN 81-28 o dálkově ovládaných poplašných zařízeních ve výtazích a budou vyžadovat obousměrnou nouzovou komunikaci s ohledem na různé typy a úrovně smyslových schopností cestujících. Potenciálně je tedy možné, že majitelé budov budou muset zvážit zavedení nejnovější technologie VoIP pro nouzovou komunikaci ve svých výtazích.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že se před námi se otevírá možnost mnoha realizací a zakázek.

Nejžádanější položky sortimentu pro Vás máme skladem a jsme připraveni reagovat na Vaše objednávky. Buďte u toho s námi!

Více informací na e-mailu: 2n@varnet.cz